ω3 – ω6 & pitaya

Περιεκτικότητα του   Dragon Fruit  σε απαραίτητα λιπαρά 

μέσα  απο  μία ιστορική  και  εγκυκλοπαιδική προσέγγιση.

   Η  ιστορία των ωμέγα λιπαρών οξέων (omega fatty acids) ξεκινά το 1929, όταν το ζεύγος Τζόρτζ &  Μάϊλντρεντ   Μπάρ του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, αφαίρεσε εντελώς το λίπος απο την διατροφή μιάς ομάδας τρωκτικών, με αποτέλεσμα αυτά να αποκτήσουν κατσιασμένες ουρές και λεπιασμένο δέρμα.

   Μετά απο μελέτες διαπιστώθηκε ότι, όπως τα τρωκτικά, έτσι και το  ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη απο δύο ακόρεστα λιπαρά τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του ( in vivo) και άρα πρέπει να τα παίρνει απο την διατροφή, και αυτό επειδή οι άνθρωποι δέν διαθέτουμε τα ένζυμα αποκορεστάσης που απαιτούνται για την παραγωγή τους.

   Αυτά τα λιπαρά οξέα (παλαιότερα ονομάζονταν  βιταμίνη F)  κατ΄αναλογία με τα απαραίτητα αμινοξέα είναι γνωστά ώς απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA) είναι δύο:

  • το λινελαϊκό οξύ (αναφέρεται  καί  ώς λινολενικό οξύ) που  έχει δύο διπλούς δεσμούς (18:2, ω-6), ανήκει στα ωμέγα – 6 λιπαρά  και
  • το άλφα-λινολενικό οξύ (αναφέρεται και ώς α-λινολενικό οξύ) που έχει τρείς διπλούς δεσμούς (18:3, ω-3) , ανήκει στα ωμέγα – 3 λιπαρά.

 

Ώς γνωστό, σχεδόν όλα τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να  είναι απαραίτητα και μή εξαιρετέα  στη ανθρώπινη διατροφή διότι είνα συμαντικά για την ζωή και τον θάνατο των καρδιακών κυττάρων και  επειδή ρίχνουν την χολιστερίνη , γι΄αυτό και θεωρούνται “καλά λίπη”.

   Τα  ωμέγα-3  λιπαρά οξέα βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια στα ιχθυέλαια σε μικρότερες αναλογίες (με ορισμένες εξαιρέσεις) στα φυτικά έλαια.

   Η κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με τόν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Αρχικές  έρευνες διαπίστωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα των Εσκιμώων Ινουί στην Γροιλανδία, που τα ψάρια, όπως μουρούνες και μπακαλιάροι, αποτελούν την κύρια τροφή τους.

   Τήν δεκαετία του 1950 – 1960 τα δύο απαραίτητα λιπαρά (EFA)  έδειξαν αρκετές φορές την αξία τους μετά απο πειράματα με ανθρώπινα βρέφη ‘οπου αποδείχθηκε ότι πράγματι η έλλειψη των συγκεκριμένων λιπαρών δημιουργεί προβλήματα που επανέρχονται με την πρόσληψη πάλι των συγκεκριμένων λιπαρών.

   Οι  οικογένειες ω-6 και ω-3 είναι ξεχωριστές μεταξύ τους. Δηλαδή δέν μπορεί να παραχθεί η μία απο την άλλη.

   Ώς απαραίτητα λιπαρά θεωρούνται μόνο οι “πατέρες” των δύο οικογενειών , το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ, διότι το σώμα μπορεί απο αυτά να φτιάξει τα υπόλοιπα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα οξέα των οικογενειών [εικοσιπενταενοϊκό οξύ (20:5, ω-3)(EPA), εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ (22:6, ω-3)(DHA), αραχιδονικό οξύ (20:4, ω-6), κ.λ.π]

Ωστόσο η δυνατότητα παραγωγής των  EPA  και  DHA φαίνεται πώς είναι περιορισμένη διότι τα ένζυμα που εμπλέκονται στίς διαδικασίες σπανίζουν με το πέρασμα των δεκαετιών.

  Ένας  άλλος  λόγος που το  EPA  και  το DHA βρίσκονται σε  έλειψη στόν  ανθρώπινο οργανισμό είναι ότι τα ένζιμα που χρησιμοποιεί το σώμα για να μετατρέψει το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ στα παράγωγά τους είναι τα ίδια.

   Έτσι , άν κάποιος καταναλώνει πολύ λινελαϊκό μέσο της διατροφής του, ξοδεύει τα  ένζυμα για μετατροπές που γίνονται ανάμεσα στα ω-6 και έτσι τα ένζυμα δέν περισεύουν για τα ω-3 (που αποτελούν και την ωφέλιμη “μειονότητα”). 

    Αυτό  ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την δυτική διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λινελαϊκό οξύ (ω-6). 

Γιά παράδειγμα , το 100 γραμμάρια τσίπς τού εμπορίου έχουν 25 γραμμάρια λίπος εκ των οποίων το 38% είναι λινελαϊκό οξύ και μόνο το 1% άλφα- λινολενικό οξύ!

Μόνο το λινέλαιο ( απο τά γνωστά λάδια) έχει μεγάλη ποσότητα άλφα-λινολενικό οξύ που φτάνει το 47% αλλά δέν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην διατροφή.

   Η  προτεινόμενη εβδομαδιαία ποσότητα ω-3 οξέων είναι 7-11 gr (δηλ 1-1,57γρ ημερησίως)  (*)

Τα  Hylocereus  undatus   και    Hylocereus polyhrizus  (με την καινούργια τους ονομασία  Selenicereus) είναι δύο ποικιλίες των κοινώς αποκαλούμενων φρούτων Pitaya. 

Οι σπόροι τους διαχωρίστηκαν και το έλειο εκχυλίστηκε και αναλύθηκε.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αποτελούν πάνω απο 50% των ακόρεστων λιπαρών οξέων δηλαδή το λινελαϊκό οξύ  C18:2(=48%) και το α-λινολενικό οξύ  C18:3(=1,5%)  του εκχυλισμένου σπορελαίου.

    Η  διαφορά στις αποδώσεις των σπόρων οφείλεται κατά πολύ στόν τρόπο επικονίασης (*) που όσο ποιό σωστός είναι τόσο το φρούτο είναι καλοσχηματισμένο, μεγάλο και με πολυπληθείς  ωφέλιμους  σπόρους.

Ο παρακάτω πίνακας βρίσκεται στην σελ 73 της  Διδακτωρικής Διατριβής :  Wijitra Liaotrakoon  απο το  Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο.

Τα περισσότερα κοκκώδη έλαια παρουσιάζουν σημαντικά υφηλή περιεκτικότητα στα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA).  

Δές επόμενο πίνακα

   Επισημαίνεται ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA) πέρα απο τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, τρέφουν το δέρμα, εξισορροπώντας το μεταβολισμό της επιδερμίδας, θρέφουν και το κολαγόνο, την δομή στήριξης κάτω απο το δέρμα, καθώς επίσης τα μαλιά και το νύχια, επίσης βοηθούν στην εξάλειψη τού εκζέματος, της ψωρίασης και της πιτυρίδας και βοηθά  στην πρόληψη της τριχόπτωσης (Cunnane & Anderson , 1997). 

Τα εύθραυστα νύχια ανταποκρίνονται στα EFA.

   Λόγο των παραπάνω ιδιοτήτων οι βιομηχανίες τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει στην αγορά πολλά τρόφιμα (αλλά και καλλυντικά) εμπλουτισμένα με ω3 & ω6  όπως και με άλλα συστατικά που  θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία (διότι δρούν ευεργετικά ή κατασταλτικά σε διάφορες ασθένειες της εποχής μας, ‘οπως ο καρκίνος, ο διαβήτης , οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ)

    Αυτά τα νέα προϊόντα των οποίων η ευργετική δράση έχει υποστηριχτεί απο έρευνες και πιστοποιηθεί απο αρμόδιους οργανισμούς ονομάζονται λειτουργικά τρόφιμα.

     Ένα  τρόφιμο με τεκμηριωμένη θρεπτική και θεραπευτική αξία αξαιτίας των διατροφικών και θεραπευτικών του συστατικών , που γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια τεράστια ανάπτυξη και εφαρμογή είναι ο καρπός  Pitaya ή   Dragon Fruit, ένα απο τα ποιό δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά τρόφημα στον κόσμο. Διότι ο καρπός είναι μία πλούσια πυγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

   Το εθνο – φαρμακολογικό ιστορικό αυτού του γένους έδειξε ότι διαθέτει αντιοξειδοτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, ηπατο-προστατευτικές, αντι-υπερλιπιδαιμικές, αντιδιαβητικές και θεραπευτικές για της πληγές ιδιότητες.

     Αποφλοιωμένες φέτες Dragon Fruit   συγκαταλέγονται μεταξύ των υγιεινότερων & αγαπημένων επιδορπίων στούς περισσότερους καταναλωτές του φρούτου.

    Άρα σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, που μπορεί να ήταν ενδιαφέροντα ώς και κουραστικά, μάς δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον για τα ξεχωριστά, όμορφα  και καλοσχηματισμένα φρούτα μας, που καλλιεργούμε με πολύ μεράκι στις ξεχωριστές  & όμορφες Κυκλάδες μας.

     –>      8% σποράκια β/β   –>  εκ των οποίων  29,5-32%(≈30%),  β/β ,λιπαρά –>  εκ των οποίων:
  • 1,3  % (γρ)  ω3   ≈  0,031 γρ / 100 γρ  φρούτου
  • 49 % (γρ)    ω6   ≈  1,176 γρ  / 100 γρ  φρούτου
     Και λαμβάνοντας υπόψη ότι:  *Η προτεινόμενη εβδομαδιαία  ποσότητα  (λινολενικό οξύ.) ω-3  οξέων είναι 7 έως 11 g (δηλαδή 1-1,57 γρ  ημερησίως)
Υπολογίζουμε για  (ω3)–—–   7 γρ/εβδομάδα = 1 γρ/ημέρα     δηλ.  (1/0,031=32φορές τα 100 γρ/ημέρα) = 3,2 κιλά / ημέρα,  
 και  ανάγοντας  σε  μέτρια εώς κανονικά  φρούτα  των 350-500 γρ = 6-9 φρούτα / ημέρα

   – Οπότε  –  

   το  εντιποσιακό συμπέρασμα  συτού  του  μικρού   υπολογισμού

είναι  ότι :

–  με   1-2  μέτρια φρούτα   την  ημέρα  πετυχαίνουμε το 1/3-1/4 της  Προτεινόμενη Εβδομαδιαία Ποσότητα   του απαραίτητου  ωφέλιμου (λινολενικό οξύ.) ω-3  ( και κατά συνέπεια  υπερκαλύπτεται  και  το   ω6) 

που αποτελεί  ένα  πολύ σοβαρό και αξιόλογα καλό  ποσοστό  πρόσληψης

(από ένα μόνο νωπό φρούτο ! )

στο  σύνολο  της  διατροφής  μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *