Σκέψεις ώς πρός την Αξία της Τιμής του DRAGON FRUIT.

 …

   Το  Dragon Fruit  είναι ένα φρούτο που συνδυάζει μία γεύση πολύ δροσιστική  ελαφριά υπόξινη ώς γλυκιά, ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης τις ζεστές στιγμές της ημέρας, μαζί με την υψηλή διατροφική του αξία.

   Επιπλέων το όνομά του “μιλάει” για την διαφορετικότητά του, και έχει αποκτήσει κάποια θετική φήμη όπως  καί  άλλα εξωτικά φρούτα – για παράδειγμα – το Dorian (ιδίως στο εξωτερικό) με παγκόσμια δημοτικότητα,  λόγο της υψηλής διατροφικής του αξίας – και  ας είναι απαγορευμένο – στην Ασία – σε δημόσιους χώρους και στα μαζικά μέσα συγκοινωνίας λόγο της άσχημης μυρωδιάς του.!

   Όποιος δεί το Dragon Fruit στα μανάβικα, μαζί με την προσέλκυση και περιέγεια  που δημιουργεί η εμφάνησή του, αμέσως θα κατάλαβε και το υψηλό της τιμής του. 

   Παρόλα αυτά δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε, ούτε και συγκρίνεται βέβαια με τα πραγματικά μεγάλα ποσά που χρεώνεται το πεπόνι Yubari.

(Το 2019, η Pokka Sapporo Food & Beverage Ltd με έδρα το Τόκιο, αγόρασε ένα ζευγάρι πεπόνια Yubari σε δημοπρασία στην  τιμή των 5 εκατομμυρίων  Γιέν Ιαπωνίας)

Αλλά γιατί τα Dragon Fruit είναι ακριβά;

Αξίζει άραγε η διαφορετικότητα της εμφάνησης και της υποτροπικής γεύσης του, το παραπάνω  έξοδο;

Ή μήπως δεν είναι μόνο αυτά που το κατατάσσουν στα ακριβά;

   Ας το ανακαλύψουμε.  Κάνοντας μία εξ άτοπον επαγωγή – ώς πρός τα επιχειρήματα –  από τα λιγότερο αξιόλογα πρός τα ουσιώδη.

  Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν …

  1. Το  Dragon Fruit είναι εξωτικό φρούτο, επομένως  ακριβό .
  2. Η ζήτηση του Dragon Fruit  υπερβαίνει την προσφορά.  Όπως και σε άλλα εμπορικά προϊόντα αλλά ακόμη και υπηρεσίες, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης καθορίζει το κόστος  – έτσι και ο καρπός Dragon Fruit δεν αποτελεί εξέρεση.
  3. Τα  Dragon Fruit πέρα απο την ειδική εγκατάσταση που απαιτούν για την καλλιέργειά  τους, χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτηχθούν.

   Εμείς που ξεκινήσαμε τον πειραματισμό και την μελέτη της καλλιέργειας αυτού του φυτού εδώ στην Ελλάδα μας, αφιερώσαμε τα τελευταία 8-10 χρόνια της ζωής  και  ατελείωτες εργατοώρες μελέτης και πειραματικής εργασίας (μιάς και εδώ δέν υπάρχει καθόλου γνώση για αυτό το φυτό), και ο μόνος  δρόμος για την  σφαιρική μελέτη του ήταν η  μέσο των διάφορων επιστημονικών και εθνικοπανεπιστημιακών μελετών απο τα κράτη που καλλιεργείται και προοδεύει. Και μιλάω στον πληθυντικό γιατί υπάρχει και άλλος που βάδισε τον ίδιο παράλληλο δρόμο της μοναχικής προσπάθειας, και τον βλέπω που προπορεύεται και προοδεύει και χαίρομαι  γι’ αυτόν, διότι ξέρω τον αγώνα του, και τον εκτιμώ.

   Ένα φυτό , λοιπόν, που θα ξεκινήσει απο σποράκι θέλει 5-7 χρόνια να καρπίσει, και ένα φυτό που θα ξεκινήσει απο μόσχευμα ( που τώρα ποιά  υπάρχουν)  θέλει περίπου 2 χρόνια,  και μία φυτεία για να μπεί σε πλήρη παραγωγή θέλει 3-5 χρόνια.

   Η φύτευση, λοιπόν, μιάς καλλιέργειας και η αναμονή για αρκετά χρόνια είναι ένας τρόπος απώλειας χρημάτων, έτσι οι αγρότες πρέπει να καλύψουν τις απώλειές τους, αυτό αντικατοπτρίζεται στην τελική τιμή που πληρώνουμε ώς καταναλωτές.

   Διότι  όπως και να το κάνουμε  άλλο  είναι π.χ. η πατάτα που κάθε 6 μήνες φυτεύεις και πληρώνεσαι και άλλο να μετράς χρόνια, για να έχεις αποτέλεσμα.

  4.    Όπως πολλά  άλλα  φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται Βιολογικά και αποδεδειγμένα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία έτσι και αυτό ανήκει στην Βιολογική οικογένεια, και  συνεπώς είναι υγιεινότερο τρόφιμο απο τα συμβατικά, οπώτε αυξάνεται  και η τιμή του.

 5.  Αλλά  δεν είναι μόνο αυτά …,   το Dragon Fruit, τεκμηριωμένα έχει έναν  εκπληκτικό αριθμό φυτοθρεπτικών συστατικών, πρεβιοτικών,βιταμινών και μετάλλων, ιδιοτήτες που επέξια το κάνουν να ανήκει στα Super Fruits

   Επιπλέων, έχει αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, χαμηλό γλυκεμικό δείκτη, φυτικές ίνες, μηδενικούς πολύπλοκους υδατάνθρακες, φλαβονοειδή και πολυακόρεστα λιπαρά ω3-ω6 (μέσα στα βρώσιμα σποράκια του).

 

     Λόγο , λοιπόν, όλων αυτών των ιδιοτήτων του αλλά και των περιεχομένων του είναι ένα από τα ποιό δημοφιλή καί ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά τρόφιμα στον κόσμο.

Πώς λοιπον ένα τέτοιο φρούτο να μήν έχει λίγο αυξημένη τιμή;

   Δεν θα αναφερθώ άλλο ( για να μήν σας ζαλίζω) για τα διατροφικά και διαιτητικά οφέλη του, όποιος  ενδιαφέρεται άς κοιτάξει στα άλλα άρθρα  στην ιστοσελίδα μας,  με τις πολλές παραπομπές, καθώς και στο συγκριτικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο μου  “Ξέρατε  ότι;”

Καταλήγοντας, λοιπόν,

αυτά  τα  “ασήμαντα” αλλά  και  ταυτόχρονα   σημαντικά,

είναι το “κάτι – τί”, που διαμορφώνουν την τιμή αυτού του φρούτου. 

+++

Ας  ενισχύσουμε  την  αντικαρκινική  ασπίδα   του  οργανισμού   μας  με  φυσικό  τρόπο … 

+++

Πιθανότατα δέν είναι τόσο φθηνό όσο άλλα φρούτα στο μανάβικό σας.

Να είστε  πάντως σίγουροι, ότι  από  τις δεκάδες δυνατότητες που προσφέρονται στο μανάβικό σας, αυτό το εξωτικό φρούτο  θα είναι απο τις καλύτερες επιλογές σας.

+++

 Δεν είναι η τιμή κιλού το πρόβλημα της απόφασης αγοράς ενός  Dragon Fruit , άν σκεφτούμε ότι 1(ένα) φρούτο απο μόνο του (*) αντιστοιχεί σε : βιταμίνες , μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, όσο πολλά άλλα φρούτα μαζί.(σύμφωνα με πληθώρα μελετών)

   Άρα τα άθροισμα των θετικών αποτελεσμάτων για τον οργανισμό μας σε 1 (ένα) μόνο φρούτο κάνει την τιμή του πολύ προσιτή και ανάξια λόγου προβληματισμού.

Άν  ο σκοπός σου είναι
να γεμίσεις την κοιλιά σου.
  Τότε  – ΝΑΙ- 
αυτό το φρούτο δέν είναι για σένα.
 Άν όμως
μιλήσουμε για ποιότητα ζωής και επίπεδο διατροφής, τότε είναι ολοφάνερο ότι αυτό το φρούτο,
που, είναι ένα  “SUPER FRUIT”
όντος αξίζει τόν κόπο, εκμεταλλευόμενοι  την εποχιακότητά του, να το εντάξετε στην διατροφή σας.

   Όσο για το πώς μπορείτε  να το αξιοποιήσετε μπορείτε να ρίξετε μιά γρήγορη ματιά στο – Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ  D.F. –

Άν θές να δείς πώς ήταν η τροφή σου χθές, κοίτα το σώμα σου σήμερα.

Άν θέλεις να δείς πώς θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα.

Βέδες – Ινδικό αρχαίο σύγγραμμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *