Περί Άνθους : “Η Βασίλισσα της Νύχτας”

Το Pitaya (Dragon Fruit) είναι φυτό φωτόφιλο,  μεγάλης φωτοπεριόδου καί πολλαπλής ανθοφορίας.

Βγάζει ένα μεγάλο, εντιπωσιακό, εξαιρετικά επιδεικτικό ( και σε μερικά μέρη απισκέψιμο)  σε σχήμα καμπάνας , λουλούδι.

   Το χρώμα του άνθους διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών,  μερικά  άνθη είναι μυρωδάτα, πάντως όλα έχουν πολύ γύρη που επωφελούνται οι μέλισσες.

 Το μοναδικό και σπάνιο σε ομορφιά λουλούδι του Pitaya, ανήκει στα “Moonflowers” και για την ομορφιά του έχει το ψευδώνυμο “Πριγκίπισσα της Νύχτας”  καθώς και “Βασίλισσα της Νύχτας” ειδικά για το φωτεινό λευκό του  Hylocereus undatus .

  Ανθίζει μία μόνο νύκτα και συνήθως μαραίνεται τις  πρώτες πρωινές  ώρες.

Τα λουλούδια εμφανίζονται κατά κύματα στην διάρκεια των ζεστών μηνών με 4-8 κύκλους στα τροπικά μέρη και 2-4 κύκλους στην Ελλάδα μας.

   Ανθεί μετά απο 14-20 μέρες ανάπτυξης (εξαρτάται απο την θερμοκρασία), και αποκτά το αξιοπρόσεκτο μήκος των 23-36 cm με αντίστοιχη διάμετρο.  

Στα άγρια και αυτοφυή είδη (που δέν είναι όλα βρώσιμα) τα άνθη συνήθως είναι μικρότερα.

   Η ανάπτυξη επιρεάζεται πολύ απο την φωτοπερίοδο και την θερμοκρασία, το κρίσιμο μήκος ημέρας φάνηκε να είναι πάνω απο 12 ώρες, και θερμοκρασία πάνω απο 18ο C  καθώς επίσης  η μείωση ημέρας στις 8 ώρες αναστέλει την ανάπτυξη των μπουμπουκιών και προωθεί την βλάστηση στα εγγύς άκρα των βλαστών.

   Το  λουλούδι είναι πλήρες, έχει πολύ γύρη αλλά δεν έχει νέκταρ, και η επικονίασή του επιβοηθούμενη, υπάρχουν βέβαια και αυτογόνιμες ποικιλίες.

   Στα  μέρη που είναι αυτοφυές επικονιάζεται :

  • απο νυχτόβια έντομα και πεταλούδες 
  •  απο φυτοφάγες νυχτερίδες ( όπου υπάρχουν)
  • με τον άνεμο
  • είτε με τις μέλισσες που το προλαβαίνουν πρίν μαραθεί , τις πρώτες πρωινές ώρες.

χωρίς όμως πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά απο πολλές μελέτες παρατηρήθηκε ότι σε όλες τίς ποικιλίες η επιβοηθούμενη σταυροεπικνίαση με το χέρι, βελτιώνει το μέγεθος , το σχήμα και την ποιότητα των φρούτων εώς και 100%.

Η γύρη μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο εώς και 2 εβδομάδες και στην κατάψυξη εώς και 30 ημέρες, έτσι μπορεί να ανταπεξέλθει κανείς στις επικονιάσεις  της σταδιακής ανθοφορίας.

Καταλήγοντας αξίζει να σημειωθεί, ότι τα άνθη πρίν ανοίξουν μπορούν να μαγειρευτούν  καί τρώγονται όπως τα λαχανικά. Τα δέ ξερά,  δηλαδή μετά την επικονίαση, μπορούν να γίνουν ένα πολύ υγιεινό τσάι.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΕΞΕΛΙΞΗ  ΤΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *