Τι είναι το DRAGON FRUIΤ – (Μέρος 2)- Οφέλη για την υγεία

Οφέλη για την υγεία 

   Το γένος Hylocereus  (οικογένεια Cactaceae) περιλαμβάνει πάνω απο  16 είδη. Η φήμη του εξαπλώνεται παντού στον κόσμο λόγω του καρπού του (pitaya ή pitahaya ή dragon fruit), το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα λειτουργικά τρόφιμα  στον κόσμο.

   Ο καρπός είναι μια πλούσια πυγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, που μπορεί  άνετα να το κατατάξει στα διαιτητικά συμπληρώματα.

   Το εθνο-φαρμακολογικό ιστορικό αυτού του γένους έδειξε ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές , αντιμικροβιακές, ηπατο-προστατευτικές, αντι-υπερλιπιδαιμικές, αντιδιαβητικές και θεραπευτικές για πληγές  ιδιότητες .

   Επάξια έχει συμπεριλήφθη στα Super Fruits

   Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα, του άσθματος, της υπερδραστηριότητας, της φυματίωσης, της βρογχίτιδας, της παρωτίτιδας, του διαβήτη και της φυματίωσης του τραχήλου της μήτρας.

   Διαφορετικά φυτοθρεπτικά  χημικά συστατικά  έχουν εντοπιστεί όπως η βεταλίνη, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, φαινυλοπροπανοειδή, τριτερπένια, στερόλες, λιπαρά οξέα κ.λπ.

  Έμπρακτη κατανόηση.
   Τα φρούτα Pitaya είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα που καλλιεργούνται στο εμπόριο σε διάφορες χώρες του κόσμου για τα θρεπτικά του πλεονεκτήματα.  Tο pitaya περιέχει διάφορα βιοδραστικά φυτοσυστατικά που μπορούν να συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στις επισημασμένες βιολογικές τους επιδράσεις. Έχει αποκτήσει ευρεία αποδοχή για τις φαρμακολογικές δράσεις του κατά ποικίλων παθήσεων.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε εν συντομία προς κατανόηση των δυνατοτήτων του.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚA – ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ – ΦΥΤΟΑΛΒΟΥΜΙΝΕΣ – ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ –  ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ – ΚΑΡΚΙΝΟΣ

    Τα βιοφλαβονοειδή είναι ζωντανά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φυτά. Βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης C, στη διατήρηση της ακεραιότητας των αγγείων και στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.

    Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι Βιοδραστικές ενώσεις, όπως  τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες  διαθέτουν διάφορες κλινικές ιδιότητες, όπως αντιαθηροσκληρωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιθρομβογόνα, αντιοστεοπωροτική, και αντι-ιική δράση, επίσης υπάρχει  σημαντική σχέση μεταξύ της υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών και της μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου .

   Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες (φυτοαλβουμίνες, λυκοπένιο,  που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA, λειτουργώντας έτσι ως αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού καρκίνου του εντέρου , κ.λ.π.  Είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την απέκκριση των τοξινών & των βαρέων μετάλλων από το σώμα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΠΙΕΣΗ – ΧΟΛΙΣΤΕΡΟΛΗ – ΛΙΠΑΡΑ

   Τα Dragonfruits δεν περιέχουν χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά, έτσι τακτική κατανάλωση θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση και να ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

   Οι σπόροι του dragonfruits έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα απαραίτητα,   πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα (ωμέγα-3 και ωμέγα-6) που μειώνουν τα τριγλυκερίδια και παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακής διαταραχής. Κατά μέσο όρο, υπάρχουν πάνω από 1.000 σπόροι σε ένα Dragon Fruit.

 

   Υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που συνδέονται με την αυξημένη πίεση του αίματος και την καρδιαγγειακή ασθένεια:

 

  1. Στρες
  2. Σκλήρυνση των αρτηριών.

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι τo Dragon Fruit ουσιαστικά «καθαρίζει» το εσωτερικό του σώματός μας,  βοηθά στη διατήρηση των υγιών ιστών μέσα και γύρω από την καρδιά μας. Επιπλέον, μειώνει τα υψηλά επίπεδα του οξειδωτικού στρες που είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών ασθενειών.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – Βιταμίνη C – Βιταμίνες Β

   Το Dragonfruit σαν πολυβιταμινούχο φρούτο είναι πλούσιο σε  Βιταμίνη C ,  που ανάλογα με τις ποικιλίες και τις καλλιεργητικές συνθήκες ισοδυναμεί  με 10-33,3 %  της ημερήσιας δόσης, και σε συνεργασία με φλαβονοειδή, βεταξανθίνες και πολυφαινολικές  ενώσεις βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και προωθεί την ταχύτερη επούλωση των μωλώπων και πληγών.

   Η τακτική κατανάλωση των dragonfruits θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων αναπνευστικών διαταραχών όπως το άσθμα και βήχα.

   Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως

  • Β1 – Θειαμίνη, για τον καλύτερο  μεταβολισμό των υδατανθράκων , βελτιώνρι την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις μολυσματικές ασθένειες, ομαλοποιεί το επίπεδο οξύτητας του γαστρικού υγρού και παρέχει εντερική κινητική λειτουργεία.
  • Β2 – Ριβοφλαβίνη, για αύξηση της παραγωγής ενέργειας και την ανάκαμψη και τη βελτίωση της όρεξης, είναι μία απο τις βιταμίνες  χωρίς τις οποίες  δεν είναι δυνατή η κανονική παραγωγή ορμονών. Επιπλέων, είναι απαραίτητη για καλή όραση, καθώς προστατεύει τον αμφιβλιστροειδή απο τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλιακού φωτός, βελτιώνει την προσαρμογή στο σκοτάδι.
  • και Β3 – Νιασίνη, για τη μείωση της κακής χοληστερόλης, συμμετέχει ενεργά στόν μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Επιπλέων είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία  του στομάχου και του παγκρέατος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την κατάσταση του δέρματος με την εξομάλυνση και ενυδάτωση.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ – ΜΑΓΝΗΣΙΟ – ΦΟΣΦΟΡΟΣ – ΣΙΔΗΡΟ – ΟΣΤΑ – ΠΟΝΟΙ – ΔΟΝΤΙΑ

    Περιέχει ασβέστιο ( 8,8 mg /100 g πολτού) για ισχυρότερα οστά και δόντια, φωσφόρο 36.1mg για το σχηματισμό του ιστού και 0.65mg σιδήρου για υγιές αίμα (από τά  μεγαλύτερα  ποσοστά  στα  φρούτα), επίσης βελτιώνει την όρασης και συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης.

Η βιταμίνη C που περιέχει  βοηθά στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου σας,

έχοντας έτσι και τα δύο θρεπτικά συστατικά στο ίδιο φρούτο έχετε κάνει για τον οργανισμό σας το ποιο γλυκό δώρο. 

   Το Dragon Fruit  περιέχει, επίσης μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τη διατήρηση ενός ισχυρού σκελετικού συστήματος .

ΔΙΑΒΙΤΗΣ – ΖΑΧΑΡΟ – ΓΛΥΚΕΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

   Τα  dragon fruit μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για άτομα που είναι προ-διαβητικοί ή διαβητικοί.  Οι  έρευνες δείχνουν ότι ο γλυκεμικός έλεγχος  των Dragon Fruits εξαρτάτε απο την δόση. Αυτό σημαίνει ότι καθώς η ποσότητα του καρπού που καταναλώνεται αυξάνεται , τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν. Αυτή η υπογλυκαιμική ιδιότητα των Dragon Fruits μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

   Αυτό οφείλεται στο ότι τα Dragon Fruits είναι μία πλούσια πυγή  πολυφαινολών, καροτενοειδών, θειολών, τοκοφερόλης και γλυκοζινολικών, που όλα βοηθούν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.

    Ωστόσο, “πάν μέτρον άριστον” διότι αυτό  το φρούτο όπως και όλα τα φρούτα περιέχει φρουκτόζη η οποία σε υπερβολικές δόσεις είναι επιβλαβής.

   Στα μέρη που καλλιεργείται συστήνεται από τους Διαβιτολόγους  στους ασθενείς τους , διότι βοηθάει στήν μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος στο διαβήτη τύπου 2.

   Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε  ίνες  είναι εξερετική όχι μόνο για την πεπτική μας  υγεία, αλλά διατηρεί και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα πράγμα που βοηθάει στην παρεμπόδιση των απότομων αιχμών που συμβαίνουν μετά απο κάθε γεύμα  με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ – ΠΕΨΗ – ΔΥΣΚΙΛΙΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

   100 gr Dragon Fruit προσφέρει 3 gr φυτικών ινών, που ισοδυναμεί με το 12% της ημερήσιας τιμής αναφοράς.
   Ενισχύσει επίσης το ποσοστό μεταβολισμού σας βελτιώνοντας έτσι τη διαχείριση του βάρους σας, βοηθά στην πέψη  και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου . Μελέτες δείχνουν ότι τα Dragon Fruit έχουν πρε-βιοτικά  συστατικά ικανά να συμβάλουν στην ανάπτυξη προβιοτικών μικροοργανησμών.

   Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την κατανάλωση Dragon φρούτα, είναι ασφαλή για κατανάλωση, ακόμη και από έγκυες  και θηλάζουσες μητέρες.

   Έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, το οποίο σημαίνει ότι έχει πολύ λίγες θερμίδες σε σύγκριση με το μέγεθος της μερίδας του, 60 θερμίδες/100g  :  18 θερμίδες από το λίπος (όλα τα ακόρεστα), 8 θερμίδες από πρωτεΐνες και 34 θερμίδες από υδατάνθρακες

ΔΕΡΜΑ – ΑΚΜΗ – ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ – ΠΛΗΓΕΣ – ΑΝΤΙΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟ

   Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό το φρούτο έχει πολλά αντιοξειδωτικά που εργάζονται κατά των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας. Αυτά δεν  σας προστατεύουν μόνο από τις φυσικές ασθένειες, αλλά και από τη γήρανση του δέρματος σας.   Όσα περισσότερα αντιοξειδωτικά προσλάβετε  καί από αυτό το εξωτικό φρούτο, τόσο πιο σφιχτό και νεώτερο θα γίνει το δέρμα σας, και ποιό ποιοτικά θα είναι τα μαλιά σας.

ΑΠΟ  ΟΛΑ  ΑΥΤΑ  ΒΓΑΙΝΕΙ  ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  :

 Η ποιότητα ενός τροφίμου

δεν είναι μόνο στην ποσότητα του κάτι – τι  που περιέχει,

αλλά  στην  ύπαρξη  Συνεργασίας  των θρεπτικών συστατικών μεταξύ τους,

ώστε να αποφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υγεία  

– τόσο μέσω της εύληπτοτητας , απορροφητικότητας και αφομοιωσιμότητας από τον οργανισμό,

– όσο και μέσο της Συνέργειας και της συμβολής των βιοδραστικών ενώσεων   μεταξύ τους, 

ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα στον οργανισμό απ’ ότι με κάθε θρεπτική ουσία μόνη της.

     Αυτό  λοιπόν  το ¨άθροισμα¨,  κάνει την διαφορά σε αυτό το φρούτο .

   Για να αποφύγω να γίνω κουραστικός, εγώ δεν θα ασχοληθώ περεταίρω με όλα αυτά τα πολλά του οφέλη που , όποιος ενδιαφέρεται , μπορείτε να τα βρείτε παντού, αλλά και στο παρών άρθρο πατώντας πάνω στα Link που έχω επισυνάψει σε διάφορες λέξεις, αλλά και φωτο που αντιστοιχούν σε επιστημονικά & Πανεπιστημιακά άρθρα, καθώς και σοβαρές ιστοσελίδες.

   Παρόλα αυτά κατά καιρούς θα σας αναρτώ και απο τις δικές μου συγκριτικές εργασίες ,- με τον τίτλο «ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ; » – πού είναι πολύ ενδιαφέρουσες και θα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

============

Συμπεριλαμβάνοντας , λοιπόν, αυτό το φρούτο στην καθημερινή διατροφή θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από αυτό το σούπερ φρούτο, και επιπλέων εξασφαλίζετε μια συνολική κατάσταση καλής υγείας.

============

— Tip: Βάλε το dragon fruit στο διατροφολόγιο σου και απόλαυσε το σκέτο, με γιαούρτι και δημητριακά, σε smoothies, γλυκά και φρουτοσαλάτες (δές μία γρήγορη ματιά στο   -Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ D.F.-).

Υ.Γ.:          Όπως  κάθε τρόφιμο έτσι και αυτό, μέσα στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, μπορεί να βρεθεί κάποιος αλλεργικός.  Μόνο 2 (δύο) περιστατικά αλλεργίας  έχουν αναφερθεί στην όλη εθνοφαρμακευτική ιστορία του, πού σαν πιθανότητα θεωρήτε πάρα πολύ σπάνια ώς αμελητέα.

       Γι’ αυτό πάντα,  οποιοδήποτε τρόφιμο που πρωτοδοκιμάζουμε, είμαστε προσεκτικοί (και όχι φοβισμένοι).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *