Τί είναι το Dragon Fruit; -(Μέρος 1)- Ποικιλίες/ Εμφάνηση/ Γεύση

Τί είναι το Dragon Fruit; 

     Όπως το λέει η  λέξη, είναι ένα φρούτο (υψηλής, όμως,  διατροφικής και διαιτιτικής αξίας) που παράγεται απο το φυτό  Pitaya  ή  Pitahaya   ή Dragon Fruit,  που είναι ένας  αναρριχόμενος, υδρόφιλος  κάχτος (επίφυτο)  με επιστημονική ονομασία Hylocereus undatus, οικογένεια  Cactaceae. 

   Η επιστημονική του ονομασία “Hylocereus undatus”  προέρχεται απο το Ελληνικό “Ξύλο ” – Hylo (woody),  την Λατινική λέξη  cereus (waxen) – κηρώδες  και το επίσης Λατινικό undatus,  το οποίο αναφέρεται στις κυματιστές άκρες των στελεχών του φυτού.

   Παίρνει το όνομά του από την άγρια και εξωτική μορφή της φλούδα του – όπως υποθετικά το δέρμα ενός δράκου –  κόκκινο με πρασινοκίτρινες κλίμακες.  Επηρεασμένο από την κουλτούρα των Ανατολικών λαών απ’ όπου πιθανώς προέρχεται. 

  Kαλλιεργείτε πλέον σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα βρίσκονται αυτοφυή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, Ανατολής και Δύσης,  άγρια και όχι πάντα βρώσιμα.

  Σήμερα μετά από αξιόλογες προσπάθειες υπάρχουν τρείς βασικές βρώσιμες ποικιλίες αυτού του πανέμορφου καρπού.

  1. Kόκκινη φλούδα – Λευκή σάρκα: Hylocereus Undatus – Αυτό είναι το ποιο ευρέως γνωστό και διαχειρίσιμο όταν μιλάμε για “Dragon Fruit”. Αποτελεί την ποιο δημοφιλή ποικιλία αυτού του φρούτου.
  2. Kόκκινη φλούδα – Κόκκινη σάρκα: Hylocereus Constaricensis – Γνωστό σαν κοκκινόσαρκο Pitaya – Hylocereus Undatus – Vietnamez red, επίσης και σαν Hylocereus Polyrhizus.
  3. Κίτρινη φλούδα- Λεύκη σάρκα: Hylocereus megalanthus  – Γνωστό σαν κίτρινο pitaya και σαν  Selenicereus megalanthus.

   Δέν  υπάρχουν ποικιλίες με την κυριολεκτική  έννοια, αλλά υπάρχουν πολλοί κλώνοι οι  οποίοι μπορεί να διαφέρουν  ώς πρός το είδος στελέχους, το χρώμα, το σχήμα φρουτου, το πάχος δέρματος με καλά γευστικά χασρακτηριστικά, αποδεκτή γλυκύτητα , και χρώμα σάρκας αποχρώσεις του “Ρώζ”.

   Ολες αυτές οι διασταυρώσεις έχουν τις δικές τους επιστημονικές ονομασίες –   όμως υπάρχουν διενέξεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφού η κάθε μιά , βγάζει το δικό της υβρίδιο  με παρόμοια χαρακτηρηστικά και διαφορετικό όνομα, άν και τώρα πιά έχει αρχίσει και γίνεται συστηματική ταξινόμηση.

   Όλες πάντως  έχουν  ένα ικανό και  ασύμμετρο  πλήθος μικρών , βρώσιμων μαύρων σπόρων.

   Οι σπόροι δέν έχουν – μόνο – ωραία εμφάνιση,  αλλά προσθέτουν καί μία ιδιαίτερη γεύση “καρυδιού” και ταυτόχρονα περιέχουν μία αξιόλογα μετρίσιμη  ποσότητα ωφέλιμων (ω3 & ω6) λιπαρών οξέων.

ΕΜΦΑΝΗΣΗ

    Την πρώτη φορά που θα κόψετε  ένα  Dragon Fruit, θα αισθανθείτε ότι είστε μπροστά σε μία έκπληξη.

Είναι κάτι που δέν θα βρείτε πουθενά αλλού!

    Εξωτερικά οι καρποί είναι προικισμένοι με ένα “ζωντανό” σαν δερμάτινο ημιβρώσιμο φλούδι, που προσφέρει μία ξεχωριστή εμφάνιση – γιορτινού απόηχου – που τραβάει αυθόρμητα τα βλέμματα.

   Το εσωτερικό,  είναι επίσης κάτι διαφορετικό.

   Ξεχωρίζει ο μοναδικός λευκός πολτός / σάρκα, με τους μικρούς μαύρους σπόρους του.

   Είναι πραγματικά το μοναδικό φρούτο που μπορεί να συνοδέψει μία ολόλευκη γαμήλια τούρτα χωρίς – όχι μόνο –  να χαλάσει το “λευκό” της υπόθεσης, αλλά και τονίζοντάς το, με την πολυτέλεια που δημιουργεί…

   Για τούς νέους μοιάζει με το   milkshake   “Oreo” του κόσμου των φρούτων!   ( Το λευκόσαρκο  αποτελεί  την ποιό δημοφιλή ποικιλία αυτού του φρούτου).

ΓΕΥΣΗ

   Ώς πρός την γεύση του μπορεί να εκπλαγείτε όταν δοκιμάσετε τον βρώσιμο πολτό του φρούτου, παρόλο που έχει πολλά  – επιστημονικά αποδεδειγμένα –  οφέλη για την υγεία, δέν έχει τόσο έντονη γεύση όσο μπορείτε να μαντέψετε με βάση το όνομα και την εμφάνησή του. Πάντως σίγουρα  προσθέτει εξωτική εμφάνηση  & γεύση  με περισσή διαφορετικότητα στα πιάτα σας.

Αποτελεί τό κλασικό παράδειγμα της υπεροχής του “Ταπεινού”.

 Κρύβει μία ήπια ημίγλυκη γεύση που βρίσκεται κάπως ανάμεσα σε ένα ακτινίδιο και ένα αχλάδι, ή πεπόνι, ή μήλο (ανάλογος τα γούστα και την γευστική εμπειρία του καθενός).

Στην πραγματικότητα
έχει μια αναζωογονητική, εξαιρετικά λεπτή και εκλεπτυσμένη γεύση, που συνδυάζεται με μια δελεαστική και ήπια γλυκύτητα …
Που το κάνει να συνδυάζεται:
  • Όχι μόνο με άλλα φρούτα και λαχανικά – δημιουργώντας μοναδικής εμφάνισης αποτελέσματα, τόσο για τα μάτια των μεγάλων, όσο και για τα μάτια των παιδιά μας , που είναι ο “Θησαυρός” αυτής της γής, η συνέχεια της ιστορίας μας, η ομορφιά του αύριο , που πρέπει να παρακινήσουμε με ήπιο τρόπο στις καλές συνήθειες,  ώστε να τα προσελκύσουμε να τρώνε φρούτα τόσο μέσο της έντονη επιθυμίας  αλλά και της  περιέργειας που δημιουργεί το συγκεκριμένο φρούτο με τους συνδυασμούς του.
  • Αλλά και με φαγητά (ψητό και τηγανητό κρέας και ψάρι) σάλτσες και άλλα… δές μία γρήγορη  και  γενική  ματιά στό  -Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ D.F.-
  • Επίσης έχει με μια χαρακτηριστική ευχάριστη τραγανή υφή, που πολλούς ξαφνιάζει ευχάριστα με το δροσιστικό αποτέλεσμα και την μετάγευση που δημιουργεί, ιδιαίτερα το λευκόσαρκο, πού είναι ήπια ξινό και ταιριάζει με το λεμόνι δημιουργώντας μία αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς μετά από ψητά, τηγανητά και γενικά λιπαρά φαγητά.
  • Και  φυσικά, και πρώτιστα  και άς γράφτικε τελευταίο, δίνει μοναδικό Decor, ζωντανή εμφάνιση και εκλεπτυσμένη προσωπικότητα σε τούρτες, πάστες, τάρτες και σε οποιαδήποτε άλλη ζαχαροπλαστική δημιουργία (κυρίως νωπό) , χωρίς βέβαια να  παραθεωρήσουμε  μαρμελάδες , ζελέδες, και τόσα άλλα.

 Ανεξάρτητα από το χρώμα της σάρκας του,  τα Dragon Fruit μπορούν να προσφέρουν κάποια απίστευτα θεραπευτικά και θρεπτικά οφέλη, μέσα απο τα φυτοθρεπτικά τους συστατικά  που θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο μας.

   Πληροφοριακά  επειδή αναφέρθηκα στο χρώμα, μεταφέροντας γνώση, σας ενημερώνω  ότι η χρωστική της φλούδας όπως και της κόκκινης σάρκας , είναι η κατ’ εξοχήν κόκκινη χρωστική που μπορεί να αντικαταστήσει την χρωστική του παντζαριού στην ζαχαροπλαστική , αποσοβώντας το πρόβλημα με την γεύση “χωματίλας”  που αφήνει το παντζάρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *